Snadno se připravuje uklidňující pokrm se připravuje z brambor, mléka a strouhaného sýra. Tento gratinovaný sýr je ideální pro večerní nebo víkendové jídlo a potěší vaše chuťové pohárky. Objevte níže uvedený recept na gratin dauphinois!
Ingredience pro 4 osoby
– 800 g brambor
– 25cl plnotučné mléko
– 25cl čerstvé smetany
– 2 stroužky česneku
– 50 g másla
– Sůl a pepř
Fáze přípravy
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na tenké plátky.
3. Ve velkém hrnci vařte plátky brambor 10 minut v osolené vodě.
4. Brambory slijte a vložte do zapékací misky.
5. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte rozdrcený česnek.
6. Přilijte mléko a crème fraîche, osolte a opepřete a míchejte, dokud se směs nezačne vařit.
7. Směs opatrně nalijte na plátky brambor v zapékací misce a přidejte brambory. dobře promíchejte aby byly všechny brambory dobře pokryty směsí mléka, smetany, másla a česneku.
8. Zapékací misku vložte do trouby na asi 35 minut dokud povrch není zlatavý a křupavý.
Původ receptu na gratin dauphinois
Gratin dauphinois je recept na… symbolický pro francouzskou gastronomii. Jeho název je odvozen od historické provincie Dauphiné ve francouzských Alpách. Klasický recept se skládá z brambor, mléka, česneku a strouhaného sýra, které se smíchají dohromady a vytvoří tak krémová směs.
Přestože je jeho recept znám již dlouho, zpopularizoval ho v roce 1939 slavný francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier. Ten ji přidal do své slavné sbírky kulinářského umění „Le Guide Culinaire“. Od té doby ji používá řada šéfkuchařů a stala se skutečnou kulinářskou institucí.
Gratin dauphinois je velmi dobrý. pro svou jednoduchost a bohatou krémovou chuť.. Často se podává jako příloha k masu a rybám, ale jí se i jako hlavní jídlo. Recept je velmi snadná příprava a lze je různě upravovat podle chuti hostů.